Αγρότες της υπομονής, ποδοσφαιριστές της οδοντικής και… «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»!
Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»... Αυτό όμως που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι το ότι υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευσή της!
Η πρώτη, θέλει την έκφραση να προέρχεται από το «Ζήσε Μαύρε μου να φας το Μάη τριφύλλι» κι απλά να έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ο χαρακτηρισμός «Μαύρε» αφορά τα άλογα, τα βόδια και τα μουλάρια που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότερες γενιές σε αγροτικές εργασίες. Επειδή το χειμώνα, λόγω του κρύου και της φτώχειας, δυσκολεύονταν να τα ταΐσουν, τα «προέτρεπαν» να κάνουν υπομονή και να ζήσουν έως το Μάιο, που ανθίζουν τα τριφύλλια και θα μπορούσαν να φάνε. Με τον καιρό, η εν λόγω πρόταση άλλαξε και ουσιαστικά άρχισε να αφορά οτιδήποτε θα αργήσει να πραγματοποιηθεί, ή δε θα γίνει ποτέ.
Η δεύτερη εκδοχή, έχει να κάνει με ποδόσφαιρο και πιο συγκεκριμένα, με τον Ανέστη Μάη, έναν αμυντικό της ομάδας Ντροπαλός Ελευσίνας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Μάης, πέρα από τις ποδοσφαιρικές ικανότητές του, φημιζόταν για τη σκληρότητά του στα μαρκαρίσματα, αλλά και για τους καυγάδες που έμπλεκε συχνά με τις άλλες ομάδες. Σε κάθε αψιμαχία, ήταν πάντα ο πρώτος που έβγαινε μπροστά, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις που… δάγκωνε τους αντιπάλους του! Όταν λοιπόν, κάποια στιγμή, αρρώστησε, λίγο πριν από ένα σημαντικό ματς ενάντια στον Παναθηναϊκό, κάποιοι συνάδελφοί του, του είπαν «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», εννοώντας προφανώς τον επερχόμενο αγώνα και τον αντίπαλο.
Παρότι το πρώτο σενάριο είναι πιο διαδεδομένο, σίγουρα το δεύτερο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι αποτελεί μια διασκεδαστική εκδοχή της προέλευσης της φράσης!
πηγή: mixanitouxronou