Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που εδρεύει στην Κρήτη, συμμετέχει σε ένα καινοτόμο διεθνές πρόγραμμα της NASA.
Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι να μελετήσει πώς η έλλειψη βαρύτητας στο διάστημα επηρεάζει το μυϊκό σύστημα και τη φυσική κατάσταση διαφόρων οργανισμών, όπως ενός σκουληκιού. Έτσι λοιπόν, δείγματα από τον «Καινοραβδίτη τον κομψό» (Caenorhabditis elegans), θα ταξιδέψουν μέχρι το διαστημικό σταθμό ISS, όπου θα παραμείνουν μέχρι την αναπαραγωγή τους.
Στην πορεία θα καταψυχθούν και θα εκκινήσουν οι διαδικασίες επιστροφής τους στη γη για να μελετηθούν, προκειμένου να φανούν τυχόν μεταβολές που θα έχουν υποστεί στο νευρικό και μυϊκό τους σύστημα, λαμβάνοντας έτσι σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη μακροχρόνια παραμονή του ανθρώπου στο διάστημα.
Είναι η πρώτη φορά που Ελληνικό Ερευνητικό Ίδρυμα συμμετέχει σε βιοϊατρική μελέτη στο πλαίσιο διεθνούς διαστημικής αποστολής και δη, σε μια τόσο σημαντική αποστολή, τα αποτελέσματα της οποίας θα δώσουν απαντήσεις ως προς το ποιοι μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για την απώλεια μυϊκής μάζας που παρατηρείται σε αστροναύτες μετά από μακρόχρονη παραμονή στο διάστημα ή ποια είναι η επίδραση που έχουν οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και η κοσμική ακτινοβολία στη διαδικασία της γήρανσης.
πηγή: cnn.gr