Η χρήση της τεχνολογίας, αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα στη δημοσιογραφία, με μεγάλους οργανισμούς να ακολουθούν διαρκώς τις νέες τάσεις της.
Αναπόφευκτα λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει με γοργούς ρυθμούς πιο ενεργά στο ειδησεογραφικό παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι ήδη γίνεται χρήση της από μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία, προκειμένου να αυτοματοποιήσουν την παραγωγή συγκεκριμένων σύντομων ειδήσεων, όπως αυτών που επαναλαμβάνονται, ή εκείνων που αφορούν αθλητικές διοργανώσεις, τον καιρό, την κίνηση στους δρόμους, οικονομικά αποτελέσματα κι ούτω καθεξής.
Κύριος στόχος είναι να υπάρξει αυτοματοποίηση στην παραγωγή ειδήσεων που απαρτίζονται ουσιαστικά από μια απλή αναφορά γεγονότων, ούτως ώστε να δοθεί χώρος και έμφαση σε ρεπορτάζ και αναλύσεις από την πλευρά των δημοσιογράφων.
Το εν λόγω λογισμικό έχει την ικανότητα να ελέγχει πολυάριθμες πηγές ειδήσεων και να προτείνει θέματα βάσει στα data που εντοπίζει, ενώ εν καιρώ θα οδηγήσει και στην ακόμη μεγαλύτερη προσωποποίηση των ειδήσεων!
Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως τα νέα θα ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα. Θα υπάρχει ένα ανθρώπινο χέρι που θα δίνει το τελικό «οκ» πριν βγουν στη δημοσιότητα. Σε γενικές γραμμές, θα απαιτηθεί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που θα μπορούν να προγραμματίζουν τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, μιας και εκείνοι θα είναι που θα θέτουν τα ερωτήματα που θα αρχίσει να ψάχνει το λογισμικό προκειμένου να δημιουργεί ειδήσεις, ενώ θα χρειαστεί προσωπικό για να ελέγχει την εγκυρότητα και την ποιότητα των πληροφοριών που θα φτάνουν στο δημοσιογραφικό οργανισμό.
Το μόνο που μένει, είναι να δούμε το πόσο γρήγορα θα υιοθετήσουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τα πρακτορεία παγκοσμίως και το κατά πόσο θα μπορέσουν να ακολουθήσουν όλοι σιγά σιγά τις νέες τάσεις της τεχνολογίας.
Πηγή: cnn.gr