Η Καθαρά Δευτέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πέταγμα του χαρταετού, με μικρούς και μεγάλους κάθε χρόνο να απολαμβάνουν την εξοχή αλλά και το πατροπαράδοτο έθιμο. Ωστόσο, πολλοί δε γνωρίζουμε πως η ιστορία του χαρταετού ξεκίνησε πριν από 3,000 χρόνια στην Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα στην αρχαία Κίνα.
Οι Κινέζοι είναι εκείνοι που πρώτοι ανακάλυψαν το χαρταετό και τον συνέδεσαν στενά με την παράδοσή τους, μέρος της οποίας είναι έως και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι χαρταετοί στην αρχαία Κίνα, αποτελούσαν ιερό σύμβολο, που φτιαχνόταν από μπαμπού και μετάξι και αναπαριστούσαν τη μορφή του δράκου.
Παρ’ όλα αυτά και στην ελληνική παράδοση ο χαρταετός έχει αναφορές από την αρχαιότητα, μέσω ενός σωζόμενου αγγείου, στο οποίο αναπαριστάται να τον κρατά μια κοπέλα. Στην αρχαία Ελλάδα, όπως και στη σύγχρονη, ο χαρταετός συνδέεται με τη θρησκεία, συμβολίζοντας την ψυχική ανάταση και την επιτυχία του άθλου της ανύψωσης, που μας φέρνει πιο κοντά στο θεό.
Εκτός όμως από την παράδοση και τη θρησκεία, ο χαρταετός έχει γίνει αρκετές φορές και μέσο επιστημονικών πειραμάτων. Το 1750 ο Βενιαμίν Φρανκλίνος, κατάφερε να δημιουργήσει αστραπές, υψώνοντας χαρταετό εν ώρα καταιγίδας, ενώ ενάμιση αιώνα αργότερα, ο Lawrence Hargrave, κατόρθωσε να ανυψωθεί από το έδαφος με τη βοήθεια τεσσάρων χαρταετών, πείραμα που τον ενέπνευσε να εφεύρει το ανεμόπτερο.
πηγή: flowmagazine.gr