Παρότι οι ρίζες του συναντώνται στο μακρινό 1895, το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα μεταδόθηκε την παραμονή Χριστουγέννων του 1906 στη Νέα Υόρκη, αλλά η γέννηση της σύγχρονης ραδιοφωνίας θεωρείται το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου του 1920. Η επιρροή του στην πάροδο του χρόνου ήταν τόσο σημαντική, που στις 30 Οκτωβρίου του 1938, ο Orson Welles έκανε τους ακροατές να πιστέψουν πως η γη δέχεται επίθεση από αρειανούς, διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο Πόλεμος των Κόσμων»!
Στην Ελλάδα, το ραδιόφωνο εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1920, ενώ το 1938 εξέπεμψε η πρώτη εκπομπή του κρατικού σταθμού, με μουσικό σήμα τη βουκολική μελωδία «ο Τσοπανάκος», η οποία είναι γνωστή μέχρι και σήμερα. Έκτοτε, το εν λόγω μέσο, εξελίχθηκε, απέκτησε ειδησεογραφικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, ενώ κράτησε συντροφιά σε πάμπολλους ακροατές κάθε στιγμή της ημέρας.
Η χρυσή εποχή του παγκόσμιου ραδιοφώνου κράτησε περίπου 30 χρόνια, προτού η τηλεόραση μπει στην καθημερινότητά μας και το αντικαταστήσει ως μέσο ψυχαγωγίας κι ενημέρωσης. Παρόλα αυτά, παραμένει πιστός σύντροφος για πολλούς, στο σπίτι, στη δουλειά, στο αυτοκίνητο κι οπουδήποτε μπορεί να φτάσει.
Η 13 Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, τιμώντας την πρώτη μέρα λειτουργίας του από τον ΟΗΕ, το 1946. Εμείς δυναμώνουμε την ένταση κι ευχόμαστε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!