Διανύουμε μία περίοδο που η ιστορία γράφεται και θα γράφεται για αόρατους “εχθρούς” που επηρέασαν την υγεία και τη ζωή μας. Διανοούμενοι και ψυχολόγοι της εποχής μας υποστηρίζουν πως σε περιόδους δεινών για ένα λαό, οι άνθρωποι εξασκούν τη δημιουργική τους πλευρά και αντλούν #nrg και κουράγιο μέσα από την τέχνη.
Αποδεικτικό παράδειγμα της παραπάνω δήλωσης άλλωστε είναι η διάνθιση της λαϊκής και μεταβυζαντινής, ελληνικής τέχνης στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Γι’ αυτό σας ετοιμάσαμε ένα “νοητικό ταξίδι” στην τέχνη που έχει εμπνευστεί από την Ελληνική Επανάσταση και μπορείτε να την απολαύσετε από το σπίτι σας online!
Ιστορική Ζωγραφική
Η ιστορική ζωγραφική είχε στόχο να απομνημονεύσει τον Αγώνα και να προβάλει τον ηρωισμό και τη θυσία των Ελλήνων, ως ηθικό πρότυπο και ως αδιάσειστο άλλοθι ιστορικής συνέχειας. Το μνημειακό μέγεθος των έργων της ιστορικής ζωγραφικής, οι τελετουργικές και σκηνοθετημένες συνθέσεις, το επιμελημένο ύφος του ακαδημαϊκού ιδεαλιστικού Ρομαντισμού μαρτυρούν τον επίσημο ιδεολογικό ρόλο των χαρακτηριστικών πινάκων ζωγραφικής.
Ο κυριότερος εκπρόσωπος της ιστορικής ζωγραφικής, ο Θεόδωρος Βρυζάκης, ο πρώτος ζωγράφος που σπουδάζει στο Μόναχο, υπήρξε ορφανό του πολέμου της Ανεξαρτησίας (τον πατέρα του τον είχαν κρεμάσει οι Τούρκοι). Το μνημειακό μέγεθος των έργων της ιστορικής ζωγραφικής, οι τελετουργικές και σκηνοθετημένες συνθέσεις, το επιμελημένο ύφος του ακαδημαϊκού ιδεαλιστικού Ρομαντισμού μαρτυρούν τον επίσημο ιδεολογικό ρόλο των πινάκων αυτών. Πλάι στις επιβλητικές ιστορικές συνθέσεις αναπτύσσεται μια μορφή ειδυλλιακής ρομαντικής ηθογραφίας του Αγώνα, που προσδιορίστηκε και πάλι από έναν φιλελληνικό ορίζοντα προσδοκίας.
Απολαύστε ένα ταξίδι στην Ελληνική Επανάσταση μέσα από μνημειώδη έργα της ελληνικής ιστορικής ζωγραφικής: “Ελληνική Επανάσταση μέσα από μνημειώδη έργα της ελληνικής ιστορικής ζωγραφικής
Και ταξιδέψτε στην τέχνη και γνωρίστε τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης παρέα με τα παιδιά σας, χρωματίζοντας το ‘21 αλλιώς μέσα από τις χρωμoσελίδες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου: Χρωματίζοντας το ‘21 αλλιώς