Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας το περνάμε σε χώρους τεχνητά φωτιζόμενους στην εργασία μας, σε χώρους εστίασης, αλλά και στο σπίτι μας. Το σπίτι μας είναι ο χώρος που ξεκουραζόμαστε, χαλαρώνουμε με την οικογένειά μας, αλλά και εργαζόμαστε πολλές φορές - όπως κάνουμε οι περισσότεροι αυτόν τον καιρό. Γι αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε αρκετά τόσο τον τύπο του φωτισμού σε κάθε δωμάτιο όσο και τον τύπο της λάμπας που ταιριάζει σε κάθε φωτιστικό που θα επιλέξουμε, ώστε να έχουμε την επιθυμητή ένταση φωτισμού για την κάθε περίσταση.
Το μυστικό για να φωτίσετε σωστά τον χώρο σας είναι να παρέχετε σωστό και επαρκή φωτισμό σε κάθε δωμάτιο. Επειδή όμως ο φωτισμός είναι και θέμα αισθητικής, το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να σας ικανοποιεί και να σας κάνει να αισθάνεστε χαρούμενοι κάθε φορά που βλέπετε το φωτιστικό αποτέλεσμα. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να γίνετε expert στο φωτισμό και να προσαρμόζετε το φως ανάλογα με τη διάθεσή σας!
Τύπος φωτισμού & φωτιστικά
Ο γενικός φωτισμός είναι το φως που έχουμε για να καλύψουμε το σύνολο ενός χώρου. Είναι συνήθως αυτός που επιλέγουμε να τοποθετήσουμε στο μέσον του ταβανιού του κάθε δωματίου. Εναλλακτικά των κρεμαστών φωτιστικών για τον ίδιο σκοπό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα επιδαπέδιο φωτιστικό ή και ένα ζευγάρι επιτοίχιες απλίκες. Ο φωτισμός εργασίας είναι αυτός που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο, όπως το φωτιστικό του κομοδίνου για να διαβάσουμε ένα βιβλίο, το φωτιστικό κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας για να πλύνουμε τα πιάτα ή το φωτιστικό του γραφείου για να γράψουμε μια επιστολή. Ο διακοσμητικός φωτισμός είναι αυτός που δεν εξυπηρετεί σε κάποια εργασία, αλλά συνηγορεί στη βελτίωση της αισθητικής ενός δωματίου, π.χ. ένας κρυφός φωτισμός οροφής, ο φωτισμός ενός ιδιαίτερου αντικειμένου που θέλουμε να αναδείξουμε κλπ.
Ισχύς & θερμοκρασία
Όλες οι λάμπες αναγράφουν επάνω την ισχύ τους σε watt, αριθμός που δείχνει την ισχύ που καταναλώνει ο κάθε λαμπτήρας για να αποδώσει μια συγκεκριμένη φωτεινότητα σε lumen. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η θερμοκρασία του χρώματος που παράγει ένας λαμπτήρας και μετριέται σε Kelvin. Μέχρι 3000 Kelvin (WW) είναι το μαλακό λευκό φως, που είναι κατάλληλο για το υπνοδωμάτιο και το καθιστικό. Μέχρι 4500 Kelvin (NW) είναι το φωτεινό λευκό, κατάλληλο για την κουζίνα, το μπάνιο και την αποθήκη. Τέλος, μέχρι 6000 Kelvin (PW) είναι το φυσικό λευκό φως και ενδείκνυται για χώρους εργασίας.
Τύποι λαμπτήρων
Οι λάμπες πυρακτώσεως είναι οι κλασικοί λαμπτήρες, οι οποίοι χρησιμοποιούν μια αντίσταση για να δημιουργούν φως. Είναι ενεργοβόροι και καταργούνται σταδιακά γιατί είναι πολυδάπανοι. Οι λαμπτήρες CLF είναι αυτοί που διαθέτουν μορφή σπείρας και εκπέμπουν ζεστό φως. Καταναλώνουν εως και 80% λιγότερη ενέργεια, αλλά επειδή περιέχουν υδράργυρο απαιτούν κοστοβόρες διαδικασίες όταν πρόκειται να καταλήξουν στα απορρίμματα. Οι λάμπες Led είναι πρώτες στην προτίμηση του κόσμου πλέον, αφού έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ο φωτισμός που παράγουν είναι πολύ ικανοποιητικός σε σχέση με την κατανάλωση της ενέργειας που απαιτούν.
Φωτεινότητα ανά δωμάτιο
Η φωτεινότητα των λαμπτήρων μετριέται σε lumen. Όσο περισσότερα lumen παράγονται τόσο περισσότερη είναι η φωτεινότητα - η ένταση δηλαδή του φωτός που παράγεται. Το κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικές ανάγκες έντασης φωτεινότητας ανάλογα με τον σκοπό χρήσης του. Για παράδειγμα, στην κουζίνα χρειαζόμαστε μπόλικο φως για να βλέπουμε καλά όταν μαγειρεύουμε, πλένουμε τα πιάτα ή τρώμε. Η ενδεικτική φωτεινότητα που χρειαζόμαστε στην κουζίνα είναι συνολικά 7.500 lumen. To μπάνιο είναι επίσης ένα δωμάτιο στο οποίο χρειαζόμαστε επαρκή φωτισμό. Ενδεικτικά 6.000 lumen συνολικά θα ήταν αρκετή φωτεινότητα προκειμένου να βλέπουμε επαρκώς. Ειδικά όταν το μπάνιο δεν διαθέτει παράθυρο, ο φωτισμός είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος. Στο καθιστικό και στο υπνοδωμάτιο, όπου συνήθως χαλαρώνουμε, δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη φωτεινότητα οπότε 2.000 lumen είναι αρκετά. Το γραφείο είναι ένας χώρος που ναι μεν χρειαζόμαστε φωτισμό για να μελετήσουμε, να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να κάνουμε άλλες εργασίες γραφείου, αλλά 4.000 lumen συνολικά είναι αρκετά. Πάρτε χαρτί και μολύβι και κάντε τους υπολογισμούς σας!