Λόγω των ημερών το κερί έχει την τιμητική του. Μικροί και μεγάλοι εφοδιάζονται με κεριά-λαμπάδες για την Ανάσταση το βράδυ του Μεγάλου Σάββατου. Είναι το «φωτιστικό σώμα» με το οποίο μεταφέρουμε το άγιο φως στις οικίες μας. Η λέξη λαμπάδα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη λαμπάς και σύμφωνα με την πρωτοϊνδοευρωπαϊκή ρίζα της λέξης σημαίνει λάμπω, εκπέμπω φως. Το «φως» από τα αρχαία χρόνια ήταν το σύμβολο της ζωής, της βλάστησης και της αναγέννησης. Και αυτό είναι πολύ απλό αν σκεφτούμε ότι όλα τα έμβια όντα έχουν την ανάγκη του ηλιακού φωτός για να μπορούν αναπτύσσονται με υγεία.
Εκτός όμως από το φυσικό φως, ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους χρησιμοποείται ευρέως το τεχνητό φως για τις ώρες που έδυε ο ήλιος. Περισσότερο διαδεδομένα ήταν τα λυχνάρια και οι πυρσοί οι οποίοι πρόσφεραν πιο δυνατό φωτισμό. Σαν καύσιμη ύλη χρησιμοποιούσαν λίπος ζώων, φοινικέλαιο κ.ά. Το φυσικό κερί της μέλισσας ήταν βέβαια το καλύτερο ποιοτικά ως προς την καύση του, αφού εκπέμπει λιγότερο καπνό από τις υπόλοιπες καύσιμες ύλες, άρα ήταν πιο ευχάριστο - ιδιαίτερα για τον φωτισμό εσωτερικών χώρων. Από τον μεσαίωνα και έπειτα το μελισσοκέρι χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα τόσο σε επαρχιακές πόλεις, αλλά και σε αστικά κέντρα για την κάλυψη των φωτιστικών αναγκών. Αργότερα, περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, η ανακάλυψη του ηλεκτρικού λαμπτήρα που κατά κύριο λόγο αποδίδεται στον Τόμας Έντισον σηματοδότησε την αρχή μια νέα εποχής για το τεχνητό φως, που φτάνει έως και σήμερα.
Το αγνό μελισσοκέρι είναι η ουσία που παράγουν και χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να δημιουργούν τις κυψέλες και τις κηρήθρες τους. Το μελισσοκέρι παράγεται από 4 ζεύγη αδένων που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα της μέλισσας. Οι κηρογόνοι αδένες υπάρχουν μόνο στις εργάτριες – μέλισσες και το κερί παράγεται απευθείας σε μικρά τετράγωνα λευκά πλακάκια. Οι μέλισσες προκειμένου να παράγουν 1 κιλό κερί καταναλώνουν περίπου 8 κιλά μέλι και γύρη. Το κερί που είναι κατάλληλο για καύση πρέπει να διαχωρισθεί από το μέλι και από άλλες τυχόν ξένες προς το κερί ουσίες.
Η τέχνη της κηροπλαστικής δημιουργεί ευφάνταστα σχέδια και παράγει κεριά που πολλές φορές θεωρούνται και έργα τέχνης. Τα κεριά χρησιμοποιούνται σήμερα για τον ατμοσφαιρικό φωτισμό ενός χώρου. Αρκετός κόσμος επιλέγει να φτιάξει χειροποίητα κεριά σε διάφορα σχέδια και χρώματα χρησιμοποιώντας μελισσοκέρι ή παραφίνη (που είναι το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται στα κεριά του εμπορίου λόγω χαμηλού κόστους).