Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων
Η τεχνολογία και η πληροφορική μέσα από το πρίσμα της ηλεκτρικής ενέργειας
Από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού και τον Νικολά Τέσλα, μέχρι τη πρώτη δημιουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή γενικής χρήσης, ENIAC, από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό J. Presper Eckert και τον φυσικό John Mauchly, το 1946, μέχρι σήμερα στους μικρούς, έξυπνους υπολογιστές τσέπης ή αλλιώς smartphones, το ταξίδι της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μεγάλο!
Το 1964 κατασκευάζεται ο IBM System/360
Αυτή η συγκεκριμένη οικογένεια υπολογιστών άφησε το στίγμα της ως εξαιρετικά ευέλικτη και με διαφορετικά τιμολογιακά επίπεδα ανάλογα με την απόδοσή τους. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν εύκολα να αναβαθμίσουν τις ρυθμίσεις του hardware τους χωρίς να χρειάζεται να ξαναγράψουν το λογισμικό τους - μία πρωτιά για τους υπολογιστές της IBM.
Το 1972 δημιουργείται ο Kenbak-1
Θεωρείται ως ο πρώτος "προσωπικός υπολογιστής" στον κόσμο, που εφευρέθηκε από τον John V. Blankenbaker της Kenbak Corporation και κόστιζε $750.
Το 1997 ο υπολογιστής Deep Blue “νικάει” τον άνθρωπο
Αναπτύχθηκε από την IBM, ο Deep Blue έγινε ο πρώτος υπολογιστής που κέρδισε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι - σε αυτήν την περίπτωση, τον Ρώσο Γκάρι Κασπάροφ.
Τα smartphone που έγιναν mainstream: iPhone
Το iPhone σίγουρα δεν ήταν το πρώτο smartphone που κυκλοφόρησε, αλλά ο λεπτός σχεδιασμός τους, έκανε δημοφιλή την έννοια του υπολογιστικού μεγέθους τσέπης και, με τη σειρά του, έκανε τα smartphones mainstream.
Οι παραπάνω υπολογιστές αποτέλεσαν δημιούργημα ερευνητών από πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων της φυσικής, των μαθηματικών και της ηλεκτρικής μηχανικής, που εργάστηκαν για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής, με την χρήση του πολύτιμου ηλεκτρισμού.
Ο ηλεκτρισμός λοιπόν, αποτελούσε και αποτελεί ακόμα βασική “μαγιά” για την εξέλιξη και την βελτίωση των τεχνολογιών γύρω μας. Με γνώμονα κάθε φορά την εξέλιξη διάφορων τομέων της επιστήμης (ιατρική, χημεία, μηχανική, πληροφορική), ο ηλεκτρισμός φέρνει πιο κοντά τον πολιτισμό σε ένα ποιοτικότερο και πιο πράσινο τρόπο ζωής.
Η nrg, ως Υπερήφανος Χορηγός Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, στηρίζει τη λειτουργία & το όραμα του Μουσείου, να προσφέρει γνώση σε όλους εκείνους που αναζητούν να μάθουν για την ιστορία της Πληροφορικής και νοσταλγούν το παρελθόν της. Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, το μοναδικό Μουσείο Πληροφορικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, από το 2009 που πρωτό-λειτούργησε.
Για αυτόν τον λόγο, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, η nrg δίνει 10 διπλές προσκλήσεις για το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής. Follow us @instagram για να πάρετε μέρος στην κλήρωση!